Friday, April 26, 2013

PRU13: Isu #1 - Keselamatan Awam

Manifesto BN pada PRU 12 2008 pernah menjanjikan keselamatan kepada rakyat Malaysia sebagaimana berikut:
  • Mengurangkan indeks jenayah negara 
  • Menangani isu pendatang asing tanpa izin 
  • Menambah 60,000 anggota polis menjelang 2011 dan membina 150 balai
  •  Meningkatkan keselamatan di sekolah-sekolah, taman-taman permainan dan tempat-tempat awam 
Di akhbar-akhbar berita juga ada menyebut tentang tahap keselamatan di Malaysia berada ditahap paling baik, antaranya:

" NEGARA KE-12 PALING SELAMAT MENGATASI AMERIKA SYARIKAT DAN BRITAIN.."

"MALAYSIA TEMPAT PERTAMA SELAMAT DAN AMAN DI ASIA TENGGARA.."

"19 NEGARA PALING AMAN, KADAR JENAYAH TURUN 11 %"

Bahkan, menurut ketua polis negara Tan Sri Ismail Omar, kadar jenayah dalam negara kita ini daripada bulan Januari 2012 hinggalah Jun 2012 telahpun turun pada kadar 26 peratus.

NAMUN...
Daripada manakah statistik tersebut diperolehi? Adakah Tan Sri Omar dan para pegawai tingginya di Bukit Aman mengesahkan ketepatan kadar dan statistik tersebut? Siapakah yang menyediakan statistik tersebut dan adakah ianya dikaji dengan teliti serta disahkan kesahihannya sebelum ianya diumumkan secara rasmi kepada orang ramai?

Persoalan ini timbul apabila berdasarkan beberapa laporan baru-baru ini yang didapati kegiatan jenayah di negara ini telah menjadi semakin berleluasa, seolah-olah tidak lagi dapat dikawal.

INI YANG BERLAKU!!


KES KEHILANGAN KANAK-KANAK
Jika dilihat kepada statistik kes kehilangan kanak-kanak, 15 orang dilaporkan hilang setiap hari. 


Berdasarkan rekod polis, 4,804 orang dilaporkan hilang dari Januari hingga Oktober tahun lepas (2012).

Menteri pembangunan wanitakeluarga dan masyarakat, Datuk Dr Ng Yen Yen juga mengakui tentang keseriusan peningkatan kes kehilangan kanak-kanak yang berlaku saban tahun. Antara kenyataan beliau:
Sebanyak 242 kes kanak-kanak hilang dilaporkan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini dan hanya 114 kanak-kanak berjaya ditemui semula.”

“…1,168 kes budak hilang dilaporkan tahun lepas (2007), manakala 1,478 kes pula pada 2006.”

“….statistik selama dua tahun itu menunjukkan 21 peratus penurunan jumlah kesBagaimanapun kes itu tetap serius dan berterusan setiap tahun.”

“….secara purata 3.5 kes kanak-kanak hilang dilaporkan sehari dan hampir 80 peratus kes tersebut membabitkan kanak-kanak perempuan.

Memetik kata-kata Bekas Ketua Polis Negara(KPN), Tan Sri Musa Hassan mendakwa kadar jenayah di Malaysia sememangnya telah meningkat dan meminta agar pihak berkuasa tidak menyorokkan fakta sebenar kepada orang ramai.

Sewaktu saya memikul tanggungjawab sebagai KPN dahulu, saya sering sebut tentang peningkatan kadar jenayah,” kata Musa dalam wawancara bersama The Malaysian Insider

Unit Pencegahan Jenayah Pemandu telah mengeluarkan angka untuk menunjukkan penurunan indeks jenayah sebanyak 11.1 peratus dari 2010 sehingga tahun lalu manakala jenayah jalanan menurun 39.7 peratus pada tempoh sama.

Pemandu turut merayu agar media membantu mereka mengubah persepsi rakyat dan mendesak agar laporan seimbang diberikan.

Ketika ditanya mengenai kenyataan Pemandu berkenaan statistik jenayah yang menurun, Musa mencadangkan kerajaan agar melantik pihak ketiga yang lebih bebas seperti universiti untuk memberikan data seperti statistik jenayah kerana mereka lebih bebas.

Sewaktu zaman saya dulu, saya minta Universiti Sains Malaysia untuk keluarkan statistik jenayah.
Ini turut dilakukan oleh pasukan polis di Amerika yang sering menggunakan universiti agar data yang diperolehi tepat dan tidak menyorokkan apa-apa fakta,” kata Musa lagi.

INILAH JENAYAH-JENAYAH YANG MASIH LAGI BERLELUASA..

KESELAMATAN AWAM RAKYAT YANG MASIH BELUM ‘SELAMAT..- PAKATAN HARAPAN RAKYAT -
No comments:

Post a Comment