Friday, April 26, 2013

PRU 13: Isu #4 - Guru Interim, Guru Muda Dieksploitasi?

Guru Interim adalah seseorang yang diambil bertugas sebagai guru dibawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM )untuk sesuatu tempat bagi mengisi kekosongan hakiki dan ia belum lagi dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) sebagai Pegawai Perkhidmatan Pelajaran (PPP)

Mereka ini adalah guru yang telah ikuti latihan di institusi-institusi pendidikan seluruh Malaysia tetapi belum mendapat penempatan (posting). 

Guru Interim juga boleh di katakan Guru Kontrak,


Perkhidmatan mereka boleh di tamatkan pada bila-bila masa sekiranya prestasi tidak memuaskan pihak sekolah.

Tugas-tugas dan hari cuti guru interim ni sama seperti guru biasa yang lain cuma status dia belum tetap dan belum di sahkan jawatan. 

Mereka di beri tempoh selama 3 bulan, kemudian di nilai oleh KPM dan di nilai kelayakan sebagai guru tetap. 

Guru Interim mula di perkenalkan seawal tahun 2012.

Jadi, persoalannya, mengapa perkhidmatan guru interim diperkenalkan ? Gambaran ringkas seperti jadual dibawah. 

Maka, isu pengangguran muda tidak selesai dengan perkenalkan skim seperti ini kerana bertaraf kontrak dan mereka (guru guru baru graduasi) tidak terjamin status pekerjaan mereka kerana mereka boleh diberhentikan selepas kontrak tamat.

Kedua, apabila mereka terikat dalam kontrak, hak mereka dinafikan sebagaimana guru lepasan siswazah walaupun beban tugas mereka seperti guru biasa, tetapi gaji diperoleh separuh dan tidak menikmati elaun-elaun penjawat awam. 

Ini merupakan eksploitasi kepada guru guru muda kerana kerajaan HANYA MEMBAYAR GAJI SEPARUH & ELAUN-ELAUN KAKITANGAN AWAM TIDAK DIBERI. Bijak bukan? Keringat mereka diperah tanpa bayaran setimpal. Dimana penghargaan kerajaan UMNO-BN kepada para pendidik? 

Ini kalilah, kita UBAH Malaysia! 
—- PAKATAN HARAPAN RAKYAT - 

No comments:

Post a Comment